contact rachel cannegieter

Rachel

You have gifts to change the fashion industry and my job is to help you using them.

Hoe maak je je garderobe duurzaam?

Al gehoord van de zogenaamde Konmari methode van Marie Kondo? Netflix heldin Marie Kondo is zo populair dat het al een werkwoord geworden is. Ik Marie Kondo, Jij Marie Kondoo’t en wij Marie Kondo-en. Zoiets. Marie Kondo is een opruim goeroe in de USA. Heel relaxed gaat ze samen met je door je kleding en overal waar je een ‘spark of joy’ voelt mag je houden, al het overige ‘bedank’ je en neem je afscheid van. Maar er is meer! In Nederland kennen we Chiara Spruit. Onze eigen Nederlandse Marie Kondo.

De consumptiemaatschappij waarin wij leven, bestaat uit een herhaaldelijk principe van kopen, bewaren en weggooien. Het wordt ook wel take-make-waste genoemd. We weten stiekem niet meer wat we eigenlijk allemaal hebben en koesteren onze spullen totaal niet meer. Chiara wilt hier verandering in brengen en doet dit op een heel persoonlijke manier.

Ik ontmoet haar tijdens een circulaire modeshow bij CIRCL en stel haar een aantal vragen over haar manier van werken. Als eerste vertelt ze natuurlijk waar haar naam vandaan komt. Ze noemt zichzelf Indiaan in je kast. Indiaan, omdat ze geadopteerd is uit Colombia en in je kast omdat dat haar favoriete plekje is. 

Wat zijn je tips & tricks dat mensen weer blij worden van hun kledingkast? 

“De eerste stap begint echt bij jezelf, wat voor persoon ben ik en wat past bij mij en waar word ik blij van? Wat zijn mijn sterke punten en mijn mindere punten? Vervolgens kun je je afvragen of je duurzaam gaat winkelen, vintage winkelen, ruilen, lenen of allemaal. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen weer koesteren wat ze hebben, maar ook weer realiseren dat er achter elk kledingstuk een verhaal zit. Een kledingstuk wat je koopt in de winkel, heeft meestal geen verhaal. Als je puur per kledingstuk kijkt wat je gevoel erbij is, geeft het je een ‘spark of joy’? Ja of nee? 

Denk bijvoorbeeld aan een mooie blouse met knoopjes van je oma, zoiets gooi je nooit meer weg. Ik kijk heel erg naar een kledingstuk hoe je dit uniek kunt maken. Kijk, een basic is een basic. Maar een uniek kledingstuk leert je kijken naar de tijd die erin gestoken is. Vijf of tien jaar geleden hadden ze het echt niet over duurzame mode. Ik deed al wat ik deed. Het leren kijken naar details en koesteren van kleding is mij met de paplepel ingegoten”.

De basis voor een duurzame kledingkast is: zelfkennis. Dit hoort Chiara trouwens nauwelijks in de media ( wil je meer hierover weten? Lees dan het artikel me Clare Press).

Samen met Chiara kom je stukje bij beetje dichter bij jezelf, ze noemt het ook wel de laagjes van de ui afpellen totdat je echt op de kern zit. Wie ben ik, wat wil ik, waar voel ik mij prettig bij? Niet je partner, je werkgever, je kinderen of wat dan ook: nee, het gaat om jou.

Hoe zit het precies met zakelijke kleding?

 “Als je voor een corporate bedrijf werkt en je hebt een meeting, dan is het wel fijn dat je een mooi jasje en een broek hebt. Maar een jasje en een broek is heel anders als je dit met een panter riem draagt of met bananen sokken combineert. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar probeer dingen eigen te maken. Hierdoor hoef je niet steeds een ander (duur) pak te kopen.

Probeer steeds iets kleins te veranderen zodat je het idee hebt dat iets nieuw is. Als jij voor jezelf een kledingkast kunt creëren waar kleding in zit die bij je past, wat je ook echt allemaal draagt, dat je overzicht hebt, en ervan geniet: dan is dat duurzaam.

Hoe werkt een kast sessie precies?

“Er zijn verschillende mogelijkheden. Men kan een workshop boeken met een groep vriendinnen, maar ik kan ook thuis bij je langskomen. Tijdens een kastsessie ga ik grondig te werk. Het gaat allemaal om jou. Tijdens een kastsessie worden als het ware alle lagen van de ui eraf gepeld om tot de kern te komen. Wie ben jij? Ik maak veel gemeende complimenten, benoem kwaliteiten en inspireer mensen. Een kast sessie gaat gepaard met stappen nemen. Een kledingkast is een accumulatie van jaren en uit zich in een bepaalde denkwereld: hoe zag je jezelf versus wie ben je nu? Verandering gaat langzaam, maar ik probeer wel veranderingsprocessen in beweging te zetten. Ter informatie de prijzen liggen tussen de 79 (workshop met vriendinnen) en 500 euro (privé kastsessie van een dag).

Hoe kijk je zelf tegen duurzaamheid aan?

“Ik ben een voorstander van duurzaamheid, maar of ik een wereldverbeteraar ben? Ik denk het wel, maar we moeten dat wel samen doen. Ik kan eigenlijk alleen maar de wereld verbeteren als mensen ook daadwerkelijk mijn verhaal oppakken. De wereld verbeteren doen we samen. Ergens zit er een beetje smet op mijn beroep. Als stylist ben je vaak bezig met het afkeuren. Dit is uit de mode, dit kan niet meer, je bent hiervoor te oud/te jong/te dik/te dun etc. Dit is natuurlijk niet echt een duurzame gedachte en dat past ook niet bij mij.

Heb je nog een ultieme shop tip?

“Ja, uiteraard! Boek een sessie bij mij: Indiaan in je kast en maak van je eigen kast je favoriete kleding winkel! Ik wil er voor zorgen dat je weer blij wordt van je eigen winkel, gewoon thuis. Je hoeft niet extern te zoeken, alles begint bij jezelf!

Wil je meer weten of heb je vragen aan Rachel? Of Chiara? Voel je vrij om ze te stellen in de reacties hieronder. Zie je fouten? Laat het ons weten! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Nieuwsbriefof volg ons op Facebook enInstagram.

Find the latest books

Find the latest Movies and Docu's

Find the latest Podcasts

Find the latest Apps

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.